poniedziałek, 7 maja 2018

Wyniki spisu rolnego 1951

Przeprowadzony w 1951 roku spis rolny wykazał istnienie w Choczni 627 gospodarstw rolnych o łącznej powierzchni 1522 hektarów i 13 arów.
Łatwo wyliczyć, że średnie gospodarstwo rolne w Choczni miało wtedy powierzchnię 2 hektarów i 43 arów.
Zestawienie największych gospodarstw obejrzeć można we wcześniejszej notatce- link.
Warto wspomnieć, że tylko cztery gospodarstwa przekraczały 10 hektarów.

Prawie 889 arów przeznaczono pod uprawę warzyw,  w tym:
  • kapusty 360 arów,
  • marchwi 93 ary,
  • buraków ćwikłowych 84 ary,
  • cebuli 80 arów,
  • pomidorów 64 ary,
  • ogórków 56 arów.
Jeżeli chodzi natomiast o owoce, to w 1951 roku rosło w Choczni 1116 krzaków agrestu i 730 krzaków porzeczek, a truskawki i maliny uprawiano odpowiednio na 7,7 ar i 0,81 ar gruntu.

W sadach dominowały jabłonie (4548 sztuk), śliwy (3214 sztuk), grusze (864 sztuki), czereśnie (686 sztuk) i wiśnie (471 sztuk). Odnotowano także jedno drzewko morwy.

W całej Choczni hodowano wówczas tylko 114 koni.
Najwięcej- 3 sztuki- posiadali Stanisław Dębak i Franciszek Szczur.
Z kolei właścicielami pary koni byli: Władysław Płonka, Józef Guzdek, Wiktoria Ramenda, Kazimierz Szczur i probostwo.

W hodowli bydła wyróżniali się:
- Teofil Malata i probostwo (właściciele 6 sztuk),
- Wiktoria Ramenda, Jan Wątor, Karol Balon i Józef Malata (właściciele 5 sztuk bydła).

Ogółem trzymano w Choczni 1045 sztuk bydła, czyli średnio 1,67 szt. na gospodarstwo.
Rolę rozpłodową pełnił tylko jeden buhaj.

Ponadto spisano:
  • 459 sztuk trzody chlewnej,
  • 77 owiec,
  • 149 kóz,
  • 3952 kur (średnio nieco ponad 6 na gospodarstwo),
  • 45 gęsi,
  • 46 kaczek,
  • 6 indyków,
  • 602 króliki,
  • 93 roje pszczół.
Średnie plony z hektara w gminie Chocznia przedstawiały się w 1951 roku następująco:
  • koniczyna 12 kwintali (I pokos), 13 kwintali (II pokos),
  • siano łąkowe 15 kwintali (I pokos), 8 kwintali (II pokos),
  • pszenica ozima 10,4 kwintali,
  • pszenica jara 8,6 kwintali,
  • żyto 9,85 kwintali,
  • jęczmień 8 kwintali,
  • owies 8 kwintali,
  • kukurydza 17 kwintali,
  • mieszanki zbożowe 7,4 kwintali,
  • fasola 9,2 kwintali,
  • rzepak ozimy 12 kwintali,
  • len 24 kwintale,
  • mieszanki zbożowo- strączkowe 30 kwintali,
  • peluszka, wyka, bobik 26 kwintali,
  • ziemniaki 46 kwintali,
  • buraki cukrowe 160 kwintali,
  • buraki pastewne 200 kwintali.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz