sobota, 17 października 2015

Co uprawiano w Choczni w 1911 roku?

Procentowa struktura upraw rolnych w Choczni w 1911 roku przedstawiała się następująco:

  • żyto 26,2 % 
  • koniczyna 20,1 %
  • owies 19,2 %
  • ziemniaki 13,4 %
  • łubin 5,1 %
  • pszenica 3,3 %
  • mieszanka paszowa 1,72 %
  • jęczmień 0,6 %
  • karpiele 0,3 %
  • buraki pastewne 0,3 %
  • groch 0,2 %
  • bób 0,1 %
  • cykoria, kapusta, marchew i inne warzywa poniżej 0,1 %
Ugory stanowiły 4,4 %, łąki 3,9 %, a zalesione pola uprawne 1 %.
Nie uprawiano kukurydzy, gryki, prosa, lnu, konopi, lucerny i seradeli, także uwzględnianych w tym badaniu statystycznym.
Dane w stosunku do całkowitej powierzchni gruntów uprawnych, wyliczone na podstawie danych szczegółowych z sześciu specjalnie dobranych gospodarstw rolnych, zebrane przez choczeńskich nauczycieli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz